Kezelések

Ha izom vagy izületi fájdalmad, mozgásszervi panaszod, esetleg gerincproblémád van, nézd át milyen kezelésekkel segíthetünk neked és foglalj hozzánk időpontot.

Hogy oldjuk meg
a problémádat?

Az első találkozó alkalmával egy állapotfelmérés keretein belül meghatározzuk a problémás testrész fájdalmát kiváltó okokat. Ezután egyedi kezelési tervet készítünk a számodra, ami alapján közvetlenül el is kezdünk dolgozni a megoldásán.

Izom vagy izületi fájdalmaid, mozgásszervi panaszaid, esetleg gerincproblémád van? Ha úgy érzed, hogy segíthetünk neked, keress minket bátran a megadott elérhetőségek egyikén vagy foglalj időpontot hozzánk.
Minden új vendégnél fel kell tennünk néhány kötelező kérdést, hogy kizárhassuk azokat a kezelési módokat amik az adott helyzetben nem ajánlottak. Ezután a problémáddal kapcsolatosan gyűjtünk információkat. Ha van korábbi orvosi diagnózisod vagy esetleg leleted, kérjük hozd magaddal.
Funkcionális anatómiai ismereteinknek és teszteknek köszönhetően le tudjuk szűkíteni a problémás izmok listáját, hogy a legfontosabb területekre tudjunk koncentrálni.
Az állapotfelmérés és a speciális tesztek alapján elkészítjük a számodra leghatékonyabb kezelési tervet.
A korábban felállított egyedi kezelési terv alapján haladva hajtjuk végre a kezeléseket.
A kezelések elvégzése után megismételjük a teszteket, hogy a hatékonyságot ellenőrzni tudjuk.
A kezelések közötti otthoni önkezelés nagyban lerövidítheti a probléma megoldásához szükséges időt. A problémádnak és a lehetőségeidnek megfelelően hasznos tanácsokkal és otthon elvégezhető gyakorlatokkal látunk el.

Kezeléseink

Trigger pont kezelés, passzív kimozgatás, köpölyözés, flossing, kötőszöveti mobilizálás fascia késsel, kinesio tape ragasztás és masszázs.

Szolgáltatásaink az egészség megőrzését és a közérzet javítását szolgálják. Nem minősülnek gyógyító tevékenységnek, ezért nem helyettesítik az orvosi vizsgálatokat, a diagnózis felállítását, illetve az orvosi kezelést.

Trigger pont kezelés

Ezen technikát alkalmazva a megfelelő anatómiai és szakmai tudás birtokában a kezelés során a fájdalom valódi okát tudjuk megszüntetni, így tartós megoldást eredményez. Hagyományos masszázs esetében gyakran előfordulhat, hogy a fájdalmas tünetek csak ideig-óráig szűnnek meg, ugyanis a valódi kiváltó ok megmarad. A trigger pontok lazítása a hatékonyabb megoldást hozhat, ugyanis a feszültség központját oldja fel, így megelőzve, hogy a fájdalom újra kialakulhasson.

A trigger pontok az emberi test izomszövetében található feszültségcsomók. Ezek az apró pontok kívülről nem láthatóak, az általuk okozott fájdalom jelentkezhet a trigger pont helyén és/vagy kisugárzó fájdalomként egy másik testrészen. A trigger pont neve is innen eredeztethető, hisz angolul a trigger szó jelentése indukálni, kiváltani.

Kialakulásukban nagy szerepet játszanak az ismétlődő gyakori mozdulatok például irodai munka, fizikai munkák, sportolás, tartós túlterhelés, stresszes életmód, helytelen testtartás vagy éppen pont a mozgás hiánya egyaránt okozhatja a trigger pont kialakulását. A trigger pontok helyén, az izomcsomó feszülése, gátolja a véráramlást, így terület anyagcseréje romlik, ami tovább fokozza a feszességet.

Ez a művelet a vendég számára minimális fájdalommal is járhat, ami azonban nem kellemetlenebb az eredeti érzésnél. Az kezelés után izomláz és minimális fájdalom jelentkezhet, ezek pár nap alatt elmúlnak az eredeti fájdalommal együtt.

Izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, végtagba kisugárzó fájdalmak, végtag zsibbadás, fejfájások, nyakfájdalom, derékfájás, csípőfájdalom, mozgás beszűkülés, túl feszes izomzat, gyakori izomgörcsök.

Daganatos megbetegedések, láz, vérzékenység, menstruáció, labilis idegrendszer, heveny fertőző betegségek esetén, várandósság esetén derék tájon, alkoholos és drogos befolyásoltság, kezeletlen magas vérnyomás, kezeletlen cukorbetegség.
Passzív kimozgatás

A beszűkült mozgásterű ízületek körül az izmok merevek, ezeket különböző masszázsfogásokkal, trigger pont oldással és masszázspisztoly segítségével kilazítjuk, hogy megfelelő hatásfokkal tudjuk elvégezni a kimozgatásokat.

A kimozgatások egy meghatározott pozícióhoz és irányhoz kötött mozdulatok sorozata. A mozdulatok teljes biztonsággal végezhetőek és fájdalommentesek.

Ilyenkor hallhatóak roppanó, recsegő hangok, amelyek ijesztőek lehetnek, de teljesen normálisak. Ezeket a hangokat, nem a csontok, hanem a mobilizáció során az ízületi folyadékból felszabaduló gázbuborékok adják.

Beszűkült ízületi mozgástartomány, izomfájdalmak, ízületi fájdalmak, fejfájások, nyakfájdalom, derékfajdalom, csípőfájdalom, hátfájás.

Friss akut sérülés esetén, baleset – törés esetén, friss műtét után, előrehaladott csontritkulás, kezeletlen magas vérnyomás, lázas állapot, fertőző megbetegedések, alkoholos és drogos befolyásoltság. Kiszakadt porckorongsérv, több sérv (3-4 felett), nyaki borda, nyaki erek meszesedése, csontritkulás, csigolyaívszakadás, csigolya becsúszás, heveny gyulladásos állapot, friss gerincsérülés, friss szalagszakadás, friss műtét utáni állapot (6-8 hetes), friss törések, véralvadási zavar.
Köpölyözés

A kezelés során a bőrre helyezzük ezeket a különböző méretű harang alakú eszközöket és vákuumot hozunk létre. Manapság több anyagból (műanyag, szilikon, gumi, üveg) készülnek, illetve több technikát (statikus, csúsztatott, dinamikus) alkalmazva használják széleskörben és hatékonyan mozgásszervi panaszok enyhítésére.

A köpöly használata során a benne levő vákuum hatására megemeljük a bőrt. Ha alatta mozgásba hozzuk az izmokat, úgy a kötőszöveti rétegek könnyebben mobilizálhatóak így megszüntethetőek az adhéziók. Emellett megindul a hatékony vér- és nyirokkeringés a rétegek között. A köpölyözésnek köszönhetőek minimum 4x- re nő a lokális anyagcsere, nem csak a sérült szövetekben, hanem az egészségesekben is. Javul a sejtek oxigénellátása és anyagcseréje. Ezért is fontos a köpölyözés után a bőséges folyadékbevitel, aminek nagyrésze víz legyen, hogy segítse és gyorsítsa a méreganyagok távozását a szervezetből.

Az eszközök használata után kör alakú lila, piros foltok (véraláfutások) jelenhetnek meg. A bőr érzékenysége és az esztétikai mellékhatásukon kívül semmilyen problémát nem okoznak. Legkésőbb 5-7 nap múlva nyom nélkül eltűnnek.

Izomfájdalmak, izomcsomók – trigger pontok oldása, beszűkült ízületek és feszes izmok lazítása, vérkeringés fokozása, anyagcsereserkentés, regeneráció fokozás, immunrendszer erősítés, mobilizálás, nyakfájdalom, derékfájás, vállfájdalom.

Daganatos megbetegedések, láz, vérzékenység, menstruáció, labilis idegrendszer, heveny fertőző betegségek esetén, várandósság esetén derék tájon, alkoholos és drogos befolyásoltság, kezeletlen magas vérnyomás, cukorbetegség.
Flossing

A flossing egy kompressziós technika, mely ízületi és izombántalmak hatékony és nagyon gyors fájdalomcsillapítását valósítja meg és nagy mértékben gyorsítja a szöveti regenerációs időt. Kiválóan működik akár egy akut sérülésnél is vagy rehabilitációs tréning kiegészítő kezeléseként.

Az alkalmazása során az egyes izmokat, ízületeket ezzel a speciális gumiszalaggal körbe tekerjük, majd a kezelendő testrészt (aktív vagy passzív) gyakorlatokkal mobilizáljuk, ezzel serkentve a szöveti regenerációt és fenntartva a megfelelő mozgástartományt.

Sok esetben alakul ki akár sérülés vagy más fajdalom hatására úgynevezett antalgiás tartás vagy egy testrész nem teljes tartományban való használása miatt izom és ízületi beszűkülések. Akut fázisban a fájdalom miatt nem is tudná mozgatni a vendég. Erre tökéletesen alkalmas a Floss-band alkalmazása. A rehabilitáció minél korábbi szakaszában kezdi el mozgatni a sérült testrészt, annál nagyobb eséllyel fogja tudni használni azt az eredeti minőségében. A flossing szalagnak köszönhetően az ízületre nem hárul akkora teher, így könnyedén kivitelezhetőek vele a gyakorlatok.

Sokféle erősségű, vastagságú és méretű szalagok léteznek, ezért nagyon sokrétűen lehet alkalmazni. Akár kisebb ízületeknél is mint például kéztőcsontok.

Egy felhelyezés időtartama kb. 1-3 perc, egy foglalkozáson belül többszöri ismétléssel.

Izomsérülések, ízületi fájdalmak, műtétek utáni rehabilitáció kiegészítése, mozgás beszűkülések, térdfájdalom, bokafájdalom, könyökfájdalom, csukló és kézfej ízületeinek fájdalma, tenisz/golf könyök, íngyulladás, ínhüvelygyulladás.

Törések, nyílt seb, friss heg, kollagenózis, visszér és vérrög kialakulására hajlamosító érbetegségek, vérzékenység, fertőző betegségek, lázas állapot, kezeletlen magas vérnyomás.
Fascia kés

A különböző formájú és méretű eszközökből választom ki az adott testrészhez legjobban illeszkedőt, amivel enyhe nyomást gyakorolva a lágyrészekre, lassú mély mozdulatokkal kezelem és lazítom a kötőszövetet.

Az orvosi fémből készült kötőszöveti mobilizáló eszközök, ismertebb nevén fascia „kések” segítségével oldhatók letapadások és lazítható a kötőszövet.  A sérült és testrészek körül gyakran megváltozik a kötőszövet állaga is, így reagálva és védve a mozgatástól az adott részt. Ezáltal a terület vérkeringése is megváltozik, ami hatással van az oxigén, tápanyagellátásra valamint a salakanyagok elszállítására is többek között. A fascia kések segítik a fasciából kipréselni a rossz kémiájú folyadékokat, ezáltal javulnak az szöveti funkciók, a lágyrészek mobilitásátés az ízületek mozgástartománya.

Izomfájdalmak, izomcsomók – trigger pontok oldása, beszűkült ízületek oldása és feszes izmok lazítása, vérkeringés fokozása, anyagcsereserkentés, regeneráció fokozás, mobilizálás, nyakfájdalom, derékfájás, vállfájdalom, teniszkönyök, golfkönyök, térdfájdalom.

Daganatos megbetegedések, láz, vérzékenység, menstruáció, labilis idegrendszer, heveny fertőző betegségek esetén, alkoholos és drogos befolyásoltság.
Kinesio tape

A tape egy pamutrétegből, illetve hátoldalán egy akril ragasztórétegből áll. Lég és vízáteresztő: lehet vizes közegbe menni és sportolni is. A kinesio tapasz kémiai hatóanyagtól mentes, egyszerű mechanikus módszeren alapszik a hatása, mely megfelelő felhelyezési technikával a szervezet öngyógyító folyamatait segíti. A bőrhöz nagyon hasonló elasztikus anyaga bőr és a bőr alatti kötőszöveten keresztül a reflexkörök aktiválásával, jelzéseket közvetít testünknek, melyek meggyorsítják a regenerációt emellett fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk is jelentős. Segítenek megőrizni az ízületek mobilitását, hatékonyabbá teszik az izomfunkciókat.

A kinesio tape stabilizálja a gyengült, sérült, műtött testrészeket, így a rehabilitáció során is hasznos szerepet tölt be. Előnye, hogy az izom funkcióját nem helyettesíti – ellentétben a non-elasztikus tapekkel – hanem csak segíti a működését.

A kinesio tape hatása a ragasztás technikájától függ. Lehet lazító, fájdalomcsillapító, rögzítő, testtartás javító illetve nyirok technikát alkalmazni.

A ragasztás tartóssága életviteltől függ. Sportolók körében valamivel rövidebb ideig marad fent. Hétköznapi használatban viszont gyakran 1 hétig is.

Sportsérülés, ficam, izomhúzódás, túl feszes izmok lazítása, gerinc/porckorong problémák teniszkönyök, golfkönyök, térdfájdalom, ízületi gyulladás, Achilles- ín sérülés, gyulladás, fejfájások, ínhüvelygyulladás, ödéma csökkentés, vállfájdalom, nyakfájdalom, derékfájás, bütyök, lúdtalp, bokasüllyedés, kismamák első trimeszter utáni derék, hát és nyaki fájdalmak enyhítésére.

A tapaszt tartalmazó ragasztóra való allergiás reakción kívül nincs ismert mellékhatása.
Masszázs

A masszázs egy ősidők óta ismert formája a lazításnak és kikapcsolódásnak. A stresszoldó hatásán kívül vérkeringésfokozó hatásának köszönhetően serkenti az anyagcserefolyamatokat, megfelelő tónusba hozza az izmokat, erősíti az immunrendszert és megelőző szerepet tölt be a sérülések és izomfájdalmak kialakulásában. Élsportolók esetében a regeneráció gyorsítására, az izomfunkciók és a teljesítmény fokozására is használják.

A masszázs időtartamán belül teljesen rugalmasan a vendég igénye és kérése alapján alakítom a tartalmát. Megbeszélés szerint lehet teljes test vagy akár csak egy-egy testrész. Relaxáló, frissítő, svéd, illetve sport masszázs.

Anyagcsere fokozása, izomtömeg vesztés lassítása, izmok regenerációja, általános közérzetjavítás, immunerősítés, stresszoldás, izomtónus normalizálása, sportolóknak teljesítmény fokozás.

Akut gyulladás, fertőző megbetegedések, láz, friss sérülés, fertőző bőrbetegségek, menstruáció, várandósság, friss műtét utáni állapot, nem kezelt magas vérnyomás, vérzékenység, mentális instabilitás, gyulladt visszér, kezeletlen magas vérnyomás.

Gyere el hozzánk

Ha izom vagy izületi fájdalmaid, mozgásszervi panaszaid, esetleg gerincproblémád van és úgy érzed, hogy segíthetünk neked, keress bátran elérhetőségeink egyikén vagy foglalj időpontot egy személyes konzultációra.